ERASMUSBOEK

Van januari tot en met juni 2016 werkte ik in de Jeruzalemkapel aan het Erasmusboek. Het thema was me aangereikt door Gerard de Kleijn, directeur van museum Gouda. 2016 was uitgeroepen tot Erasmusjaar, en was er een grote tentoonstelling over Erasmus en zijn gedachtengoed te zien in het museum.

Wat mij verraste was dat denker Erasmus zo enorm eigentijds bleek. Hoe meer ik over hem te weten kwam, hoe liever ik eens met hem zou willen spreken. Maar ja, Erasmus overleed in 1536, dus dat maakte een gesprek een beetje lastig. Of toch niet? Eén van zijn Adagia luidt immers:
‘Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten’. Deze spreuk werd de leidraad voor het boek dat ik besloot te maken. En zo schoof Erasmus gedurende 6 maanden regelmatig aan in mijn atelier.
Het boek is samengesteld uit 7 beeldkaternen van 16 pagina’s, gevormd door 4 gevouwen vellen. Het boek werd bladzijde voor bladzijde gevuld. Er is geen enkele bladzijde verwijderd of tussengevoegd en de volgorde van de bladzijden is de volgorde van het maken.

Het boek is later gebonden tot onalledaags groot kunstenaarsboek van 70 x 50 cm.


recente beeldblog posts

Elke werkdag een nieuwe tekening.

bekijk meer blog 


2017  | nieuwe workshops in september

workshop miekedehaan 5305 lr

 

In september start ik weer met een nieuwe serie workshopavonden tekenen en schilderen. Met natuur & landschap als thema. In mijn sfeervolle atelier in de binnenstad van Gouda is ruimte voor 6 tot 8 personen. Ik help je aan de hand van uitdagende opdrachten met het vinden van vrijheid in tekenen en schilderen. Ik reik mogelijkheden aan om tot jouw eigen vormen te komen. De werkelijkheid is daarbij onze leidraad. Ik ben geen docent die je vertelt ‘hoe het moet’. Liever schep ik de voorwaarden en de veilige omgeving waarin jouw eigen onderzoek plaatsvindt. Tekenervaring is niet noodzakelijk, materiaal is ruim voorhanden in mijn atelier.

Woensdag 19:30-21:30u
27 september, 11 oktober, 25 oktober, 8 november, 22 november, 6 december


Donderdag 19:30-21:30u
28 september, 12 oktober, 26 oktober, 9 november, 23 november, 7 december

lees hier meer


 

 

2017  | aandacht voor 'Mieke de Haan schildert' op cultuurpodium ifthenisnow

2017 mieke de haan schildert 01194

 

'Als ik opzij stap zie ik de tijd gaan'
Lees meer over mijn inspiratie, over het hoe en waarom.
Naar artikel op ifthenisnow

Walter van Teefffelen interviewde mij over mijn kunstenaarschap.
Lees interview op ifthenisnow


 

 

2017 | AD editie Groene Hart, 4 mei 

Tekst Gijs Kool, Foto Stephan Tellier
Klik op afbeelding voor vergroting


 

 

2017  | schilderfilmpjes op youtube

schilderfilmpje still


Op mijn youtubekanaal kan je me op de vingers kijken als ik schilder.

Naar youtube