nieuws

Op de hoogte blijven? Abonneer je op mijn nieuwsbrief.


recente beeldblog posts

View the embedded image gallery online at:
https://miekedehaan.nl/0#sigProId58ba3f3b56
Elke werkdag een nieuwe tekening.

bekijk meer blog 


2019  | nieuwe workshops in januari

Inspiratie is overal!

Zoek je vrijheid bij het tekenen en schilderen? Vrijheid in materiaal gebruik, vrijheid in je hoofd? Wil je ontsnappen aan ‘hoe het moet’ of  je losmaken van ‘ik weet niet of ik het kan’? Zoek je creatieve verdieping of zet je je eerste aarzelende stappen op het creatieve pad?

In januari start ik weer met een nieuwe serie van 5 workshopavonden tekenen en schilderen.Tijdens deze lessen zijn foto’s uit de krant onze inspiratiebron. Je gaat aan de slag met heel divers beeldmateriaal. 

Mijn verzameling van inspirerende foto’s uit de krant groeit met de dag. Ik ben al een tijdje aan het knippen. Mijn opvatting dat inspiratie ‘overal’ is toont zich in de stapel materiaal die ik vergaarde en de hoeveelheid gaten in de krant ;-)
Wat een inspirerende beelden komen er voorbij! Als ik door de krant blader krijg ik veel ingevingen voor boeiende opdrachten. Bij mij bruist het ervan.

Portretten, landschappen, natuur, architectuur, sport, theater en muziek, al deze onderwerpen gaan in de workshops de aanleiding zijn om jouw verbeelding van de werkelijkheid op papier te zetten. Elke les krijgt een thema en natuurlijk bedenk ik uitdagende opdrachten om jou te inspireren bij vinden van vrijheid in tekenen en schilderen.

workshop miekedehaan 201901

 

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen drijfveren om te komen werken in mijn atelier tijdens de workshopavonden. Wat ik zie als ik tijdens zo’n avond rondkijk is concentratie, plezier, gedrevenheid en verbazing over wat er ontstaat.

In mijn sfeervolle atelier in de binnenstad van Gouda is ruimte voor 8 personen. Ik help je aan de hand van uitdagende opdrachten met het vinden van vrijheid in tekenen en schilderen. Ik reik mogelijkheden aan om tot jouw eigen vormen te komen. De werkelijkheid is daarbij onze leidraad. Ik ben geen docent die je vertelt ‘hoe het moet’. Liever schep ik de voorwaarden en de veilige omgeving waarin jouw eigen onderzoek plaatsvindt. Tekenervaring is niet noodzakelijk, materiaal is ruim voorhanden in mijn atelier.

De komende workshops zijn allemaal volgeboekt, er volgt een nieuwe serie in april-mei-juni
Je kunt je daarvoor al opgeven, stuur me een mail.

dinsdagavonden | 19:30 - 21:30u (vol)
2019 > 22 januari, 5 februari, 19 februari, 5 maart, 19 maart

woensdagavonden | 19:30 - 21:30u (vol)
2019 > 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart

donderdagavonden | 19:30 - 21:30u (vol)
2019 > 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, 21 maart

lees hier meer

 

 

2019  | SALON Museum Gouda

Voor deelname aan de Salon 2019 nodigde Museum Gouda professionele beeldend kunstenaars uit om mee te doen aan de selectieronde. Door de jury werden 25 kunstenaars geselecteerd. Ik was één van die 25.
Het werk dat ik inzond maakt onderdeel uit van het project ‘De Natuur Die Terugneemt’ dat ik samen met fotograaf Jaap van den Berg vormgeef. Ik ben dan ook heel blij dat ons is toegezegd dat wij onze werken naast elkaar kunnen exposeren, zodat de wisselwerking tussen de foto’s van Jaap en mijn monumentale tekeningen tot zijn recht komt.

website museum gouda

2019 salon tentoonstelling miekedehaan

Werk van Mieke en Jaap tijdens een werkbespreking.

 

2018  | Artoll Kunstlabor

Begin oktober nam ik deel aan een spannend project georganiseerd door André Groeneveld, conservator van het Zuiderzeemuseum en bestuurslid van kunststichting Firma van Drie. Hij nodigde een groep kunstenaars uit om te gaan werken in het Artoll Kunstlabor in Bedburg-Hau, Duitsland.

Artoll Kunstlabor bestaat sinds 1994 en is een kunstenaarsinitiatief. Kunstenaars kunnen er korte of langere tijd werken. Het is gevestigd in een Jugendstil gebouw dat op het parkachtige terrein van een psychiatrische instelling uit het begin van de vorige eeuw staat. Het terrein is deels nog in gebruik. Er zijn onder andere een asielzoekerscentrum, twee tbs-instellingen en er zijn opvangcentra voor gezinnen met problemen.

Het gebouw is groot en het galmt er ontzettend. Het is een voormalig psychiatrisch ziekenhuis waar beschadigde mensen veiligheid vonden. Van die gelaagde en beladen historie, dramatisch doorkruist door WO2, lijkt nog een echo in het pand te hangen.

Mijn beleving van het gebouw en de plek waar het stond zette me tot denken over vrijheid en onvrijheid, over de beschadigingen die een mens tijdens het leven oploopt, over veiligheid en onveiligheid, over binnen en buiten, over zien en gezien worden. In het gebouw zijn zorgde voor ongemakkelijke gevoelens, die ik tot onderwerp en inspiratiebron van mijn werk maakte.

View the embedded image gallery online at:
https://miekedehaan.nl/0#sigProId60b482784c
 
 

Animatie bij pianosuite van Rob Stoop

aujourd'hui lr


In 2017 maakte ik speciaal voor het Lief Langedijk Concert een aantal animaties die geprojecteerd werden terwijl de muzikanten speelden. Helen Botman, Ton Nieuwenhuizen, Rob Stoop en Arthur Lijten en het Red Limo String Quartet knalden, zweepten op, vertraagden en ontroerden met hun muziek.

Ik maakte onder andere een animatie bij een suite van Rob Stoop. Tijdens het concert speelde Rob live bij de animatie en timede de muziek zó dat er een vanzelfsprekende eenheid ontstond. Deze beelden zijn met de muziek nu te zien op mijn youtubekanaal.

Naar aanleiding van deze samenwerking vroeg Rob me of ik animaties wilde maken bij zijn nieuwe cd ‘The art of being alone’. Een mooier compliment kon ik niet krijgen. De eerste animatie bij het stuk ‘Aujourd’hui’ werd getoond bij de cd-presentatie. Een tweede beeldvertelling op de prachtige muziek van Rob is in de maak.

Als je net als ik op slag fan bent geworden van de muziek van Rob, dan kan je hier meer over hem lezen of zijn 2 cd’s bestellen.

 

Instagram

De vierkante plaatjeswereld van Instagram heeft me betoverd. Ook ik ben nu te vinden en hashtag me een eind in de rondte. Ik vind t leuk om daar andere dingen te laten zien dan op Facebook. Instagram nodigt uit tot ander beeld: kijkjes in mijn atelier, #inthestudio, #artistatwork en ook #workinprogress. Nieuwsgierig geworden? Niks missen?
Volg me op www.instagram.com/miekedehaan_artist

 instagram miekedehaan lr

 


2017  | aandacht voor 'Mieke de Haan schildert' op cultuurpodium ifthenisnow

2017 mieke de haan schildert 01194

 

'Als ik opzij stap zie ik de tijd gaan'
Lees meer over mijn inspiratie, over het hoe en waarom.
Naar artikel op ifthenisnow

Walter van Teefffelen interviewde mij over mijn kunstenaarschap.
Lees interview op ifthenisnow

 

2017 | AD editie Groene Hart, 4 mei 

View the embedded image gallery online at:
https://miekedehaan.nl/0#sigProIdd50bd42441

Tekst Gijs Kool, Foto Stephan Tellier
Klik op afbeelding voor vergroting

 

2017  | schilderfilmpjes op youtube

schilderfilmpje still


Op mijn youtubekanaal kan je me op de vingers kijken als ik schilder.

Naar youtube

 

 


laatste nieuwsbrief lezen

header nieuwsbrief 22 miekedehaan
 

abonneren op nieuwsbrief