ERASMUSBOEK

Van januari tot en met juni 2016 werkte ik in de Jeruzalemkapel aan het Erasmusboek. Het thema was me aangereikt door Gerard de Kleijn, directeur van museum Gouda. 2016 was uitgeroepen tot Erasmusjaar, en was er een grote tentoonstelling over Erasmus en zijn gedachtengoed te zien in het museum.

Wat mij verraste was dat denker Erasmus zo enorm eigentijds bleek. Hoe meer ik over hem te weten kwam, hoe liever ik eens met hem zou willen spreken. Maar ja, Erasmus overleed in 1536, dus dat maakte een gesprek een beetje lastig. Of toch niet? Eén van zijn Adagia luidt immers:
‘Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten’. Deze spreuk werd de leidraad voor het boek dat ik besloot te maken. En zo schoof Erasmus gedurende 6 maanden regelmatig aan in mijn atelier.
Het boek is samengesteld uit 7 beeldkaternen van 16 pagina’s, gevormd door 4 gevouwen vellen. Het boek werd bladzijde voor bladzijde gevuld. Er is geen enkele bladzijde verwijderd of tussengevoegd en de volgorde van de bladzijden is de volgorde van het maken.

Het boek is later gebonden tot onalledaags groot kunstenaarsboek van 70 x 50 cm.dagelijkse tekeningen

Elke werkdag een nieuwe tekening.

bekijk meer dagelijkse tekeningen


2019  | Aan nieuwe site wordt gewerkt

Hij wordt anders, heel anders, en is bijna klaar!
Nog even wachten
:)

20191101 nieuwe website miekedehaan 1


 

 

2019  | nieuwe serie workshops in oktober gestart

VRIJHEID 
In een sfeervol atelier op zoek naar vrijheid in tekenen en schilderen. Je potlood, krijtje of penseel het werk laten doen zonder dat je denkhoofd zich ermee bemoeit. Lijkt je dat wat?

In 2020 start ik weer met een serie van 6 lessen. Elke les een andere invalshoek van het thema, uiteraard met passende uitdagende opdrachten.

workshop miekedehaan 9281

 

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen drijfveren om te komen werken in mijn atelier tijdens de workshopavonden. Wat ik zie als ik tijdens zo’n avond rondkijk is concentratie, plezier, gedrevenheid en verbazing over wat er ontstaat.

In mijn sfeervolle atelier in de binnenstad van Gouda is ruimte voor 8 personen. Ik help je aan de hand van uitdagende opdrachten met het vinden van vrijheid in tekenen en schilderen. Ik reik mogelijkheden aan om tot jouw eigen vormen te komen. De werkelijkheid is daarbij onze leidraad. Ik ben geen docent die je vertelt ‘hoe het moet’. Liever schep ik de voorwaarden en de veilige omgeving waarin jouw eigen onderzoek plaatsvindt. Tekenervaring is niet noodzakelijk, materiaal is ruim voorhanden in mijn atelier.

Opgeven via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
NB. Ik stuur ALTIJD een bevestiging, dus controleer ook je spambox.

dinsdagavonden | 19:30 - 21:30u

woensdagavonden | 19:30 - 21:30u

donderdagavonden | 19:30 - 21:30u 

lees hier meer

 

 

2019  | SALON Museum Gouda t/m 10 juni

Museum Gouda peilt eens in de paar jaar het kunstklimaat in Gouda en het Groene Hart. Vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde kunstenaars presenteren t/m 10 juni hun beste werk tijdens Salon 2019. De tentoonstelling toont zeer gevarieerd werk: Van schilderkunst tot fotografie, van video- tot installatiekunst. Salon 2019 toont aan hoe hoog het niveau is van kunstenaars uit Gouda en het Groene Hart.

Mijn twee monumentale tekeningen hangen naast de prachtfoto’s van Jaap van den Berg. En dat is niet toevallig. Deze foto’s en tekeningen vormen een onderdeel van ons gezamenlijke project ‘De Natuur Die Terugneemt’. Waarbij we zwerven over door mensen verlaten gebied en waar het het volhardende geduld van de natuur zichtbaar is.

website museum gouda

2019 salon tentoonstelling miekedehaan

Werk van Mieke en Jaap tijdens een werkbespreking.

 

2018  | Artoll Kunstlabor

Begin oktober nam ik deel aan een spannend project georganiseerd door André Groeneveld, conservator van het Zuiderzeemuseum en bestuurslid van kunststichting Firma van Drie. Hij nodigde een groep kunstenaars uit om te gaan werken in het Artoll Kunstlabor in Bedburg-Hau, Duitsland.

Artoll Kunstlabor bestaat sinds 1994 en is een kunstenaarsinitiatief. Kunstenaars kunnen er korte of langere tijd werken. Het is gevestigd in een Jugendstil gebouw dat op het parkachtige terrein van een psychiatrische instelling uit het begin van de vorige eeuw staat. Het terrein is deels nog in gebruik. Er zijn onder andere een asielzoekerscentrum, twee tbs-instellingen en er zijn opvangcentra voor gezinnen met problemen.

Het gebouw is groot en het galmt er ontzettend. Het is een voormalig psychiatrisch ziekenhuis waar beschadigde mensen veiligheid vonden. Van die gelaagde en beladen historie, dramatisch doorkruist door WO2, lijkt nog een echo in het pand te hangen.

Mijn beleving van het gebouw en de plek waar het stond zette me tot denken over vrijheid en onvrijheid, over de beschadigingen die een mens tijdens het leven oploopt, over veiligheid en onveiligheid, over binnen en buiten, over zien en gezien worden. In het gebouw zijn zorgde voor ongemakkelijke gevoelens, die ik tot onderwerp en inspiratiebron van mijn werk maakte.

 
 

2018 | open ateliers Gouda in april

Meer dan 100 kunstenaars tonen hun werk op 50 locaties in de binnenstad van Gouda.

Zaterdag 14 & zondag 15 april van 12.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie over deelnemers en route op openateliergouda.nl

 

 2018 openateliers

 
In mijn atelier is werk te zien dat ik in 2017 schilderde temidden van de expositie 'Mieke de haan schildert' in Museum Gouda. Bezoekers konden mijn schilderproces volgen en ik sprak met hen over mijn werk en mijn inspiratiebronnen.  Het was een vruchtbare tijd.  Er ontstond een grote serie nieuw werk, geïnspireerd op het museumgebouw.
In mijn werk wil ik ruimte en tijd vangen.De fascinatie daarvoor is niet nieuw. Ik laat me al langer inspireren door verlaten gangen en kamers in oude gebouwen. Ik ben geïnteresseerd in het verleden dat meereist naar het heden, dat door mensen en situaties wordt meegenomen.

Ook zijn er lichtobjecten van Jan Stigt & Karine Stigt te zien.


 


2017  | aandacht voor 'Mieke de Haan schildert' op cultuurpodium ifthenisnow

2017 mieke de haan schildert 01194

 

'Als ik opzij stap zie ik de tijd gaan'
Lees meer over mijn inspiratie, over het hoe en waarom.
Naar artikel op ifthenisnow

Walter van Teefffelen interviewde mij over mijn kunstenaarschap.
Lees interview op ifthenisnow

 

2017 | AD editie Groene Hart, 4 mei 

Tekst Gijs Kool, Foto Stephan Tellier
Klik op afbeelding voor vergroting