ARTIST IN RESIDENCE IN JERUZALEMKAPEL

Op uitnodiging van Museum Gouda ben ik van augustus 2015 tot juli 2016 ‘artist in residence’ geweest in de Jeruzalemkapel te Gouda. Samen met nog 5 kunstenaars betrok ik de eeuwenoude ruimten en richtten wij daar onze ateliers in. Ik koos een plek op de begane grond, met uitzicht op de Sint-Janskerk en het standbeeld van Erasmus in het Vroesenpark. De voordeur van de kapel was een aantal dagen per week geopend voor het publiek. Dat bracht mij mooie ontmoetingen met heel veel mensen.

Ik heb de rijke historie en de bijzondere vormen van dit gebouw op me in laten werken. Ik legde meerdere spiegels onder verschillende hoeken op de vloer van de kapel. Als ik daarin keek zag ik een versplinterd en versprongen beeld. Een beeld dat bij de minste of geringste beweging veranderde. Ik zag alles ondersteboven, de hoge koepel werd daarmee een enorme diepte. Er gebeurde iets met mijn beleving van het perspectief. De ruimte die ik in de spiegels zag inspireerde mij tot tekeningen en schilderijen.

Daarnaast werkte ik vanaf januari 2016 op verzoek van Gerard de Kleijn, directeur van Museum Gouda, aan een project rondom Erasmus.


recente beeldblog posts

Elke werkdag een nieuwe tekening.

bekijk meer blog 


2018  | nieuwe workshops in oktober

Nieuwe workshopserie met als thema portret.

Zoek je vrijheid bij het tekenen en schilderen? Vrijheid in materiaal gebruik, vrijheid in je hoofd? Wil je ontsnappen aan ‘hoe het moet’ of  je losmaken van ‘ik weet niet of ik het kan’? Zoek je creatieve verdieping of zet je je eerste aarzelende stappen op het creatieve pad?

In oktober start ik weer met een nieuwe serie van 6 workshopavonden tekenen en schilderen.In deze 6 lessen gaan we op zoek naar het verbeelden van de persoon, waarbij uiterlijke gelijkenissen niet op de eerste plaats komen. We benaderen het gezicht een vrije manier. We werken aan de hand van spiegels, foto’s en elkaar.

83 miekedehaan schilderijen zelfportret verzamel

 

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen drijfveren om te komen werken in mijn atelier tijdens de workshopavonden. Wat ik zie als ik tijdens zo’n avond rondkijk is concentratie, plezier, gedrevenheid en verbazing over wat er ontstaat.

In mijn sfeervolle atelier in de binnenstad van Gouda is ruimte voor 6 tot 8 personen. Ik help je aan de hand van uitdagende opdrachten met het vinden van vrijheid in tekenen en schilderen. Ik reik mogelijkheden aan om tot jouw eigen vormen te komen. De werkelijkheid is daarbij onze leidraad. Ik ben geen docent die je vertelt ‘hoe het moet’. Liever schep ik de voorwaarden en de veilige omgeving waarin jouw eigen onderzoek plaatsvindt. Tekenervaring is niet noodzakelijk, materiaal is ruim voorhanden in mijn atelier.

dinsdagavonden | 19:30 - 21:30u 
2018 > 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december, 18 december

woensdagavonden | 19:30 - 21:30u (vol)
2018 > 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november, 5 december, 19 december

donderdagavonden | 19:30 - 21:30u (nog enkele plaatsen)
2018 > 11 oktober, 25 oktober, 8 november, 22 november, 6 december, 20 december

lees hier meer


 

 

2018 | expositie in filmhuis Gouda 

Mijn werk nu te zien aan de muren van filmhuis Gouda

 20180524 filmhuis 01

 


 

2017 | Animatie bij pianosuite van Rob Stoop

aujourd'hui lr


Afgelopen lente maakte ik speciaal voor het Lief Langedijk Concert een aantal animaties die geprojecteerd werden terwijl de muzikanten speelden. Helen Botman, Ton Nieuwenhuizen, Rob Stoop en Arthur Lijten en het Red Limo String Quartet knalden, zweepten op, vertraagden en ontroerden met hun muziek.

Ik maakte onder andere een animatie bij een suite van Rob Stoop. Tijdens het concert speelde Rob live bij de animatie en timede de muziek zó dat er een vanzelfsprekende eenheid ontstond. Deze beelden zijn met de muziek nu te zien op mijn youtubekanaal.

Naar aanleiding van deze samenwerking vroeg Rob me of ik animaties wilde maken bij zijn nieuwe cd ‘The art of being alone’. Een mooier compliment kon ik niet krijgen. De eerste animatie bij het stuk ‘Aujourd’hui’ werd getoond bij de cd-presentatie. Een tweede beeldvertelling op de prachtige muziek van Rob is in de maak.

Als je net als ik op slag fan bent geworden van de muziek van Rob, dan kan je hier meer over hem lezen of zijn 2 cd’s bestellen.


 

 

2017 Instagram

Het heeft even geduurd, maar ik ben om hoor. De vierkante plaatjeswereld van Instagram heeft me betoverd. Ook ik ben nu te vinden en hashtag me een eind in de rondte. Ik vind t leuk om daar andere dingen te laten zien dan op Facebook. Instagram nodigt uit tot ander beeld: kijkjes in mijn atelier, #inthestudio, #artistatwork en ook #workinprogress. Nieuwsgierig geworden? Niks missen?
Volg me op www.instagram.com/miekedehaan_artist

 instagram miekedehaan lr

 


2017  | aandacht voor 'Mieke de Haan schildert' op cultuurpodium ifthenisnow

2017 mieke de haan schildert 01194

 

'Als ik opzij stap zie ik de tijd gaan'
Lees meer over mijn inspiratie, over het hoe en waarom.
Naar artikel op ifthenisnow

Walter van Teefffelen interviewde mij over mijn kunstenaarschap.
Lees interview op ifthenisnow


 

 

2017 | AD editie Groene Hart, 4 mei 

Tekst Gijs Kool, Foto Stephan Tellier
Klik op afbeelding voor vergroting


 

 

2017  | schilderfilmpjes op youtube

schilderfilmpje still


Op mijn youtubekanaal kan je me op de vingers kijken als ik schilder.

Naar youtube