ARTIST IN RESIDENCE IN JERUZALEMKAPEL

Op uitnodiging van Museum Gouda ben ik van augustus 2015 tot juli 2016 ‘artist in residence’ geweest in de Jeruzalemkapel te Gouda. Samen met nog 5 kunstenaars betrok ik de eeuwenoude ruimten en richtten wij daar onze ateliers in. Ik koos een plek op de begane grond, met uitzicht op de Sint-Janskerk en het standbeeld van Erasmus in het Vroesenpark. De voordeur van de kapel was een aantal dagen per week geopend voor het publiek. Dat bracht mij mooie ontmoetingen met heel veel mensen.

Ik heb de rijke historie en de bijzondere vormen van dit gebouw op me in laten werken. Ik legde meerdere spiegels onder verschillende hoeken op de vloer van de kapel. Als ik daarin keek zag ik een versplinterd en versprongen beeld. Een beeld dat bij de minste of geringste beweging veranderde. Ik zag alles ondersteboven, de hoge koepel werd daarmee een enorme diepte. Er gebeurde iets met mijn beleving van het perspectief. De ruimte die ik in de spiegels zag inspireerde mij tot tekeningen en schilderijen.

Daarnaast werkte ik vanaf januari 2016 op verzoek van Gerard de Kleijn, directeur van Museum Gouda, aan een project rondom Erasmus.dagelijkse tekeningen

Elke werkdag een nieuwe tekening.

bekijk meer dagelijkse tekeningen


Animatie bij pianosuite van Rob Stoop

aujourd'hui lr


In 2017 maakte ik speciaal voor het Lief Langedijk Concert een aantal animaties die geprojecteerd werden terwijl de muzikanten speelden. Helen Botman, Ton Nieuwenhuizen, Rob Stoop en Arthur Lijten en het Red Limo String Quartet knalden, zweepten op, vertraagden en ontroerden met hun muziek.

Ik maakte onder andere een animatie bij een suite van Rob Stoop. Tijdens het concert speelde Rob live bij de animatie en timede de muziek zó dat er een vanzelfsprekende eenheid ontstond. Deze beelden zijn met de muziek nu te zien op mijn youtubekanaal.

Naar aanleiding van deze samenwerking vroeg Rob me of ik animaties wilde maken bij zijn nieuwe cd ‘The art of being alone’. Een mooier compliment kon ik niet krijgen. De eerste animatie bij het stuk ‘Aujourd’hui’ werd getoond bij de cd-presentatie. Een tweede beeldvertelling op de prachtige muziek van Rob is in de maak.

Als je net als ik op slag fan bent geworden van de muziek van Rob, dan kan je hier meer over hem lezen of zijn 2 cd’s bestellen.

 

Instagram

De vierkante plaatjeswereld van Instagram heeft me betoverd. Ook ik ben nu te vinden en hashtag me een eind in de rondte. Ik vind t leuk om daar andere dingen te laten zien dan op Facebook. Instagram nodigt uit tot ander beeld: kijkjes in mijn atelier, #inthestudio, #artistatwork en ook #workinprogress. Nieuwsgierig geworden? Niks missen?
Volg me op www.instagram.com/miekedehaan_artist

 instagram miekedehaan lr

 


2017 | AD editie Groene Hart, 4 mei 

Tekst Gijs Kool, Foto Stephan Tellier
Klik op afbeelding voor vergroting