wie

Ik ben Mieke de Haan, beeldend kunstenaar en illustrator.

Vanaf het moment dat ik een potlood vast kon houden tekende ik op alles wat ik te pakken kon krijgen. Ik twijfelde er als kind geen moment aan dat ik al tekenend mijn geld zou gaan verdienen. En zo  begon ik in 1980 enthousiast met een studie aan de academie voor beeldende kunsten St. Joost te Breda. Sinds mijn examen in 1985 werk ik als zelfstandig ondernemer. Ik maak illustraties waarbij ik de verhalen van mijn klanten vertaal naar beeld zonder mijn eigenheid te verliezen. Ik maak ook animaties.

Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier voor heel verschillende opdrachtgevers. Mijn expertise strekt  van papier tot scherm tot billboard. Ik maak educatief materiaal voor boeken en apps, beeld voor onder andere tijdschriften, bedrijfsmagazines, jaarverslagen en kinderboeken. Ik werk voor en met grafisch vormgevers, uitgeverijen, kleine en grote bedrijven.

Als kunstenaar ben ik op zoek naar mijn eigen verhalen, die ik al schilderend verken. Ik werk aan de hand van thema’s en weet van te voren niet wat het beeld me brengen zal. Voor mijn schilderijen maak ik geen schetsen. Ik begin. Daarna schildert het werk zichzelf.

Muziek maken en ernaar luisteren, schrijven, yoga en hardlopen zijn belangrijk voor me. De vrijheid die ik daarin ervaar neem ik mee mijn atelier in. De laatste jaren lijken alle artistieke stromen zich steeds meer te vervlechten. Ik deed veel projecten waar tekst, muziek en beeld onderdeel van waren. Ik ervaar het als een grote rijkdom om zo steeds dichter bij mijn scheppende bron te komen.

Ik geef ook workshops en kleine series lessen, ben af en toe gastdocent, doe aan stagebegeleiding en kunstcoaching. Ik draag dat wat ik gevonden heb met plezier over aan anderen.

 

  
 
lees hier mijn bio
lees hier mijn curriculum vitae

contactgegevens

Mieke de Haan
Peperstraat 144-146
2801 RH Gouda
+31(0)182 580 810
+31(0)624 512 798
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

route


bio .

Over mijn werk . Mieke de Haan

Ik studeerde in 1985 af aan academie voor beeldende kunsten St. Joost te Breda.
Sinds die tijd werk ik als beeldend kunstenaar en freelance illustrator. Daarnaast was ik gastdocent
aan diverse academies. De vrijheid van mijn kunstenaarschap en de gebondenheid van het illustreren leveren mij interessante kruisbestuivingen op. Ik zou geen van beide vakken willen missen, zij voeden mij allebei.

Illustreren doe ik vanuit een grote liefde voor taal en beeld. Ik vind het een uitdaging om bij een tekst steeds nieuwe leesbare beelden te maken. Het is voor mij belangrijk om vanaf de conceptfase betrokken te zijn bij het scheppen van het beeld. Bij het maken van de illustratie streef ik naar intelligente en gelaagde beelden waarin gevoel en (indien mogelijk) humor een belangrijke rol spelen.
Ik werk met heel veel plezier voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers. Van kinderboek tot jaarverslag, van drukwerk tot website, van animatie tot billboard.

Elke dag begin ik met het maken van een tekening als warming-up. Daar heb ik de hele dag plezier van. Die dagelijkse tekening blijft mij de hele dag bij en voedt mijn werk. Ik deel deze dagtekening sinds 2010 op een blog en via social media.

In mijn werk als beeldend kunstenaar ligt de nadruk op tekenen en schilderen. Daar is de fascinatie voor het bewegend beeld bij gekomen. Ik werk vanuit het grensgebied tussen het bewuste en onderbewuste. Als ik schilder voelt het alsof ik me buitentijds begeef. Om zo te kunnen werken moet ik mezelf tegelijkertijd vergeten en herinneren. Tijd bestaat niet meer, de omgeving valt weg. Ik besta, het doek bestaat en dat is alles wat er nodig is op dat moment.

De mens, de natuur en architectuur keren thematisch steeds terug in mijn werk. De achterliggende gedachte is telkens dezelfde: ik ben op zoek naar de dingen die niet zijn wat ze lijken te zijn. Ik zoek de verborgen onderlaag van de realiteit. Dat wat mij het meest interesseert is de vertekening en het wringen onder de oppervlakte. Ik voel een grote nieuwsgierigheid naar de belevingswereld achter het dagelijkse. Een vervreemdend perspectief is eerder regel dan uitzondering in mijn werk. Dat komt voort uit het verlangen om op hetzelfde moment op meerdere plaatsen tegelijk te zijn. Dat maakt voor mij het perspectief ondergeschikt aan het beeld. Het beeld kent haar eigen logica.

Chronologisch overzicht van thema’s

Een expositie in 2003 was de aanleiding om mij intensief met zelfportretten bezig te houden. De jaren daarna was mijn werk meer naar buiten gericht, met pleinen als belangrijkste thema. 2006 was het jaar van Charcoal Songs, een project dat ik deed met zangeres Astrid Seriese en bassist Wim Essed. In een kleine tournee van een aantal succesvolle en drukbezochte performances onderzochten we de wisselwerking tussen beeld en geluid, met als thema de kracht en kwetsbaarheid van het bestaan. Astrid zong en improviseerde een reeks liederen bij een filmische presentatie van tekeningen. Reagerend op het beeld vormde zich de muziek. In het tweede deel van de performance was het publiek getuige van het ontstaan van een nieuwe tekening. Deze maakte ik ter plekke, geïnspireerd door de stem en de bas die op dat moment klonken.

Na Charcoal Songs vinden tekst, beeld en muziek meer en meer hun gezamenlijke weg. In het project In Wezen dat ik in 2008-2009 samen met autonoom fotografe Dindi van der Hoek deed komen de mens, de natuur en architectuur samen. Ik schilderde en maakte korte filmpjes met geluid. Het vormgeven van het geluid was een samenwerkingsproject met musicus Paul-Chris van Strien en draagt in belangrijke mate bij aan de zeggingskracht van het beeld.

Vanaf 2010 onderzoek ik binnenruimtes. Liefst plekken waar de schaduw van historie zichtbaar is. Deuren en ramen geven soms uitzicht op andere ruimten, vaker niet. De mens ontbreekt meestentijds in de schilderijen. Het perspectief gaat haar eigen gang. Ik zoek verlaten ruimten, lange gangen, rare hoekjes.

Vanaf 2014 duikt de natuur, het landschap steeds vaker op in mijn werken. Alle wandelingen die ik ooit maakte door diverse landschappen ballen zich samen op het doek.  De schilderijen zijn de weerslag van mijn natuurbeleving. Ik zoek  weidsheid en verlatenheid. De sporen van menselijke aanwezigheid geven ritmes aan in het landschap.

In 2015 was ik Artist in Residence in de Jeruzalemkapel in Gouda. Daar stond de de deur van mijn atelier 5 dagen per week open voor het publiek. De kapel was mijn inspiratiebron. Ik werkte via spiegels op de grond zodat ik dat wat boven me was kon zien. In opdracht van Museum Gouda werkte ik daar ook 6 maanden aan een getekend gesprek met Erasmus, dat zijn vorm vond in een groot formaat boek waarin alle originele tekeningen gebonden werden.

In 2016 hield ik een half jaar atelier te midden van de expositie ‘Mieke de Haan schildert’ in Museum Gouda. Ook daar had ik contact met het publiek. Zij konden schilderijen zien ontstaan die geïnspireerd waren op het historische gebouw waarin het museum huist. Het onderzoek naar binnenruimten zette zich voort.

Vanaf half 2016 onderzoek ik wederom buitenruimten. Samen met fotograaf Jaap van den Berg zwerf ik tekenend, filosoferend en fotograferend over industrieel landschap, op zoek naar natuur die geduldig en volhardend haar plek weer terugneemt.

Dualiteit en cycli, verbinden en transformeren, dichtbij en ver weg, worden steeds belangrijker thema’s  in mijn werk. Ik zet graag t perspectief in meerdere opzichten op zijn kop. Ik zie graag het onmogelijke mogelijk zijn en rechtvaardiging vinden in de eigen logica van het beeld.

> terug naar boven 

 

curriculum vitae .

Mieke de Haan
Den Haag 1962
woont en werkt in Gouda

 

opleiding

1980 – 1985
Academie St. Joost Breda, afdeling modevormgeving, specialisatie illustratie
1974 – 1980
Strabrecht College Geldrop, Atheneum A

 

selectie van performances en exposities

2019
groeps expositie SALON Museum Gouda (Januari-juni)
2018
groeps expositie 'fotografie als inspiratiebron' Firma van Drie, Gouda
projectweek & groepsexpositie Artoll Kunstlabor, Bedburg-Hau Duitsland. (oktober)
expositie met Jaap van den Berg, Zilvermuseum Schoonhoven, onderdeel van Kunststroming (september)
solo expositie Filmhuis Gouda
solo expositie Cultuurhuis Garenspinnerij, Gouda
2017
solo expositie met atelier op zaal, Mieke de Haan schildert, Museum Gouda
expositie met Jan Stigt en Karine Stigt in Evertshuis, Bodegraven
2016
projectie ‘Looking for a window’ Lichtkunst Gouda
artist in residence in Jeruzalemkapel, Gouda (6 maanden)
2015
lichtkunstinstallatie ‘Rood’ & projectie ‘Uhuh’ Lichtkunst Gouda
deelname aan Feest van de Geest, Ontmoetingskerk Bodegraven
artist in residence in Jeruzalemkapel, Gouda (5 maanden)
groepsexposite Salon, Museum Gouda
2014
groepsexpositie ‘Rood’, Firma van 3, Gouda
2012
projectie ‘Endless’ tijdens LichtKunstGouda
groepsexposite Salon, Museum Gouda
2011
soloexpositie Stadsschouwburg Utrecht
groepsexpositie Curnet Gouda
2010
soloexpositie Vrijburg, Amsterdam
2009
duo expositie ‘In Wezen’ met Dindi van der Hoek
project stroomlijn, Artots Den Bosch
2008
event on site painting: 48 portretten tijdens opening Zorgpartners Gouda
2007
groepsexpositie Curnet, Gouda
groepsexpositie kunstuitleen, Hillegom
groepsexpositie galerie Wall’s Amsterdam
performances charcoal songs Zwolle, Den Haag, Gouda
2006
performances charcoal songs Gouda
groepsexpositie ‘de smaak van de raad’, Stadsgalerie Gouda
charcoal songs soloexpositie . De Kunstkamer, Gouda
2005
groepsexpositie ‘Intussen verderop’ Stadsgalerie Gouda
2004
groepsexpositie Artica selecta, Stadsgalerie Gouda
2003
Floral Movement . schilderijen in het zintuigendoolhof van bloemistenbeurs
groepsexpositie, ‘zoet en hartig 2’, Agnietenhof Tiel
portretten event ‘wat onder is is boven’, cultuurfestival Gouda
groepsexpositie ‘Jijwordtmijenikwordjou ‘, Stadsgalerie Gouda
groepsexpositie VBK Dordrecht
2002
groepsexpositie ‘Nieuwe waarheden’ Stadsgalerie Gouda 
2001
groepsexpositie Stadsgalerie Gouda, n.a.v. nominatie Goudse kunstprijs
groepsexpositie Zomersalon . Galerie van Strien, Nieuw Amsterdam
1998
duo expositie ‘Eenvooreen ’ met Jan Stigt in galerie de Rookerij, Huizen


(Gast)docentschappen

Rietveld Academie Amsterdam;
Academie voor beeldende kunsten St. Joost Breda;
Academie voor beeldende kunsten Den Bosch;
Willem de Kooning Academie Rotterdam.
Mdgo MK Strijp, Eindhoven

 

Aangesloten bij

BNO | Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers
Firma van drie | kunstenaars vereniging Gouda

> terug naar boven