workshops

Ik geef workshops voor particulieren en bedrijven.
Dat kunnen éénmalige (dag)workshops zijn, of lessenseries van een paar uur.
Ik gaf les aan de Rietveldacademie in Amsterdam, aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam , en aan Sint Joost in Den Bosch en Breda.
Ik deel graag mijn kennis en enthousiasme. Dat doe ik in mijn eigen atelier of op locatie.

View the embedded image gallery online at:
https://miekedehaan.nl/workshops-mieke-de-haan#sigProIdc884012cdf

Workshops voor particulieren

Workshops voor volwassenen.
Thema Natuur en landschap: mei – juni 2018
Thema portret: oktober – december 2018

Ik laat je ervaren hoe het is om te verbeelden. Beleving en persoonlijke waarneming staan tijdens mijn lessen op de voorgrond, meer dan realisme of ‘de werkelijkheid’. Aan de hand van uitdagende opdrachten ga je tekenen en schilderen. Het maakt niet uit of je al heel veel tekenervaring hebt of nog maar net begonnen bent met het ontdekken van je vaardigheden.

Lessen vinden plaats in mijn sfeervolle atelier in het centrum van Gouda, om de andere week op
woensdagavonden en donderdagavonden van 19:30 - 21:30u. Er is plaats voor 6 tot 8 personen.
In mijn atelier is materiaal en papier dat je kosteloos kunt gebruiken, maar je mag natuurlijk ook je eigen spullen meenemen.

Maatwerk is ook mogelijk: als jij minimaal 6 en maximaal 8 mensen weet die een (serie) workshop(s) willen doen, dan kunnen we inhoud, tijdstip en datum/data samen bepalen, en krijg jij een eenmalige korting van 50% op jouw workshop(s).

PORTRET oktober – december 2018
In deze 6 lessen gaan we op zoek naar het verbeelden van de persoon, waarbij uiterlijke gelijkenissen niet op de eerste plaats komen. We benaderen het gezicht op een vrije manier.We werken aan de hand van spiegels, foto’s en elkaar.

Hoe de schilder/tekenaar zijn model ziet zegt even veel over de kunstenaar als over het model. Voor mij is een portret geslaagd als ik dicht bij mezelf heb kunnen blijven in het verkennen van andermans wezen. Ik zie het maken van een portret als een ontmoeting.

Een portret is meer dan de verbeelding van de buitenkant alleen. Of ogen, neus en mond precies op hun plek zitten vind ik persoonlijk niet zo belangrijk. Dat alles klopt is mijns inziens maar één aspect van een portret. Het is misschien niet eens het belangrijkste waarmee een portret gelijkend portret wordt. Ik vind het veel interessanter als de ziel van iemand gevangen wordt in een beeld.

Het kan zelfs zo zijn dat er van een geschilderd of getekend gezicht niet veel herkenbaar is. Ondanks dat zegt het beeld toch heel veel over de geportretteerde. Dat komt denk ik door de intentie waarmee het gemaakt wordt.


Data & prijzen
€165,= voor 6 lessen, vooraf te voldoen.
Kan je niet alle data? Losse lessen kosten €32,=
Inhalen van een les op een andere dag is mogelijk (in overleg).

dinsdagavonden | 19:30 - 21:30u (gaat door bij voldoende aanmeldingen)
2018 > 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december, 18 december
woensdagavonden | 19:30 - 21:30u (vol)
2018 > 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november, 5 december, 19 december
donderdagavonden | 19:30 - 21:30u (nog enkele plaatsen)
2018 > 11 oktober, 25 oktober, 8 november, 22 november, 6 december, 20 december

Inhoud van de workshops.
In de lessen focus ik op het vrij omgaan met vorm, kleur en materiaal . Het vinden van deze vrijheid gaat voor mij boven ‘mooi’ of ‘goed’ schilderen en tekenen. Ik laat je zien hoe je kunt omgaan met belemmerende gedachten als: ‘ik weet niet wat ik moet tekenen’, ‘ik heb iets in mijn hoofd maar dat kan ik niet tekenen’, ‘dat enge grote witte vel papier’ ‘ik kan niet tekenen’.

Beleving en persoonlijke waarneming vind ik interessanter dan ‘de werkelijkheid’. Tijdens de workshops gaat het dan ook vooral om het zoeken naar jouw eigen beleving van het thema.

Je werkt onder andere naar aanleiding van foto’s en geeft daar een eigen draai aan. Ik geef uitdagende opdrachten met een tijdsbeperking waardoor je veel minder gelegenheid hebt om na te denken. Het ‘doen’ staat voorop. Hierdoor word je uitgenodigd om minder met het hoofd te tekenen en meer vanuit hart en ziel. Daarnaast laat ik je ook allerhande technieken en materialen uitproberen en geef ik tips en aanwijzingen.

Verloop van de les.
Ik begin elke les met een korte uitleg over het  zwaartepunt van die les.  Dat kan bijvoorbeeld kleur zijn, of structuur, of acrylverf, licht en donker, compositie, of abstraheren
Daarna  geef ik opdrachten, die in lengte variëren van een paar minuten tot een half uur. Tot slot nemen we de ruimte om elkaars werk te bekijken en te bespreken, zodat je van elkaar kunt leren. Aan het eind van elke les ga je met meerdere tekeningen en/of schilderingen naar huis.

Materiaal.
Je werkt op papier. Papier en materiaal is ruim voorhanden in mijn atelier, zoals: inkt, oliekrijt, pastelkrijt, syberisch krijt, houtskool, grafietkrijt en –potloden, acrylverf, penselen.  Het gebruik hiervan is bij de prijs inbegrepen.

Wat deelnemers schreven over de workshops:

Ik ben met de workshop begonnen om weer eens vaker te gaan tekenen en om lekker los te komen. Dit is zeker gelukt! De verschillende opdrachten prikkelden me om thuis verder te gaan. Mieke zet je aan het werk met haar goed uitgedachte opdrachten, laat je vervolgens heerlijk vrij en weet aan het eind een goed onderbouwd commentaar te geven op al het gemaakte werk. Iedereen gaat blij naar huis. Tekenen is LEUK!
(Desiree)

Ik schilder al heel lang maar zat een beetje vast. Ik voelde steeds meer de druk dat het ‘mooi’ moest worden. Door jouw workshops ben ik dat (bijna) kwijtgeraakt en schilder ik weer met veel plezier.
(Kockie)

Jouw inspirerende workshop is voor mij een " troost"  en ontspanning. Het is steeds weer anders, ik voel me "even opgetild"  en ik word er erg blij van.
(Dorien)

Ik heb erg genoten van je workshop. Een eye-opener om op deze intuïtieve manier om te gaan met kunst en creativiteit. Ik wil je hartelijk danken voor je enthousiasme. Inspirerend vond ik ook de medecursisten. Wat een leuke variaties op eenzelfde thema!
(Anneke)

Dankjewel voor jouw enthousiasme en focus en je toewijding aan de vrijheid van tekenen/schilderen tijdens de workshops!
(Ingrid)

Zojuist de productie van de laatste twee lessen uitgespreid en van een afstandje bekeken. Een feestelijk en dankbaar stemmend moment. Veel dank en waardering voor je intense voorbereiding.
(Wim)

Je hebt me verbaasd en verrast met je opdrachten, alles klopt met je beschrijving in de aanloop naar de cursus, maar doen is wat anders... je horen en zien in je mooie atelier, de muziek, de afgepaste tijden en het werken samen met de andere cursisten, de afsluitende kijkronde...dat het resultaat even niet telde, dat je dat los mag laten, dat je gaat kruipen in materiaal, beweging en iets ondefinieerbaars van jezelf...hoe dat bij iedereen in dezelfde vorm steeds weer op het eind zichtbaar werd....ik vond het zo mooi en zo ontspannend, louterend bij tijd en wijle.... Dank je!
(Heleen)

Met veel plezier heb ik je workshops gevolgd. Ik werd er altijd vrolijk van en de creativiteit ging stromen en het werkte heel ontspannend.
(Machiel)

Ondanks dat ik zelf al jaren teken en schilder, heb ik tijdens de lessen van Mieke toch weer veel nieuws geleerd. Niet zozeer wat betreft nieuwe teken- of schildertechnieken, maar vooral andere manieren van kijken en nieuwe manieren om tot beeld te komen. Loskomen mijn eigen methode dus, en zo nieuwe inspiratie vinden.
(Marleen)

Nog vers in het geheugen na de boeiende lessen die jij hebt gegeven, heeft het mij aanleiding gegeven om op een andere manier naar lijnen, licht en vlakken te kijken in een beeld wat je wilt weergeven. Graag wil ik je een compliment geven over je werkwijze en aanpak. Het was steeds weer verrassend wat er onverwacht op papier kwam. Voor mij een eyeopener. Het werken in een serieuze groep waar geen competitie was heb ik als heel prettig ervaren.
(Rien)

Mieke is enthousiast en hartelijk en weet door allerlei opdrachten je uit je normale manier van tekenen te halen, waardoor er nieuwe of onbekende beelden kunnen ontstaan. En daarin weet zij dan weer veel moois en interessants aan te wijzen. Een fijne manier om uit je hoofd te komen en lekker bezig te zijn.
(Ingrid)

Workshops voor bedrijven

Ik gaf workshops als onderdeel van een teambuildingsdag, als onderdeel van een bedrijfsuitje, als onderdeel van een veranderingsproces, om te inspireren, om oude partronen los te laten of om nieuwe wegen te onderzoeken. Ik geef ook workshops op scholen, voor docenten én voor kinderen.

Een bedrijfsworkshop is maatwerk. Ik schrijf een plan op basis van de wensen van de klant. Er is heel veel mogelijk. Ik heb een groot netwerk, en indien gewenst kan ik een samenwerking aangaan met dichters, schrijvers, musici, zangers en zangeressen, coaches  en yogadocenten. Meerder disciplines kunnen zich mengen in één workshop, of onderdelen zijn van een groter geheel.
Neem contact met mij op zodat ik u uitgebreid kan vertellen over de vele mooie mogelijkheden.

Een greep uit recente workshops:

workshops in eigen atelier: schilderen en tekenen van Natuur en Landschap
workshops woord&kunst in samenwerking met dichter Ellen van Hierden.
onderdeel van workshopdag voor managers : tijd voor jezelf : tekenen en muziek.
miniworkshop als onderdeel van de Geluksroute Gouda : tekenen en muziek.
workshop aan kinderen van groep 6 van een basischool : teken je gevoel.
inspiratie workshop voor docenten basisonderwijs : tekenen en muziek.
workshop voor bewoners in opdracht van een architectenbureau in het kader van het inrichten van een nieuwe wijk.
teamuitje consultancybureau : de nieuwe consultant dat ben jij.