workshops

Ik geef workshops voor particulieren en bedrijven.
Dat kunnen éénmalige (dag)workshops zijn, of lessenseries van een paar uur.
Ik gaf les aan de Rietveldacademie in Amsterdam, aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam , en aan Sint Joost in Den Bosch en Breda.
Ik deel graag mijn kennis en enthousiasme. Dat doe ik in mijn eigen atelier of op locatie.

View the embedded image gallery online at:
https://miekedehaan.nl/workshops-mieke-de-haan#sigProIdc884012cdf


Workshops voor particulieren

Workshops voor volwassenen.

Ik laat je ervaren hoe het is om te verbeelden. Beleving en persoonlijke waarneming staan tijdens mijn lessen op de voorgrond, meer dan realisme of ‘de werkelijkheid’. Aan de hand van uitdagende opdrachten ga je tekenen en schilderen. Het maakt niet uit of je al heel veel tekenervaring hebt of nog maar net begonnen bent met het ontdekken van je vaardigheden.

Lessen vinden plaats in mijn sfeervolle atelier in het centrum van Gouda, om de andere week op
woensdagavonden en donderdagavonden van 19:30 - 21:30u. Er is plaats voor 8 personen.
In mijn atelier is materiaal en papier dat je kosteloos kunt gebruiken, maar je mag natuurlijk ook je eigen spullen meenemen.

Speciale wensen? Maatwerk is ook mogelijk. Een workshop in mijn atelier of op een andere locatie, tijd en duur in overleg, aangpast op jouw wensen. Neem gerust contact met me op als je hierover meer wil weten.


Workshopserie oktober 2019

TEKENEN OP DE TAST
In deze 6 lessen is voelen, in de breedste zin van het woord, onze inspiratiebron. 

Ik zet daarbij verschillende zintuigen aan het werk. Ik laat je kijken met je handen, en schilderen met je oren. De iaanleiding voor de beelden die je gaat maken zijn beelden en woorden, het zien en het niet-zien, de tastzin, het gehoor, foto’s en voorwerpen. Dat geeft veel ruimte voor eigen interpretatie en het verbeelden van je beleving.

Deze aanpak geeft vrijheid in het schilderen en tekenen. Ik geloof van harte dat het proces van groot belang is en plezier voorop mag staan.

Aan bod komen onder andere:
Hoe kom je in contact met je gevoel?
Tekenen op de tast.
Je onderwerp aanraken, bekijken en verbeelden.
Het verbeelden van het verhaal dat een afbeelding jou vertelt.
Werken op muziek.
Jouw hand het verlengstuk van het materiaal.
...en andere mooie ideeën die mij deze zomer aanwaaien.

Data & prijs
€165,= voor 6 lessen, vooraf te voldoen.
Inhalen van een les op een andere dag is mogelijk indien er plaats is (in overleg).
Zie ook voorwaarden.

dinsdagavonden | 19:30 - 21:30u (VOL)
2019 > 1 oktober, 15 oktober, 29 oktober, 12 november, 26 november, 10 december
woensdagavonden | 19:30 - 21:30u
2019 > 2 oktober, 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november, 11 december
donderdagavonden | 19:30 - 21:30u
2019 > 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november, 12 december

Inhoud van de workshops.
In de lessen focus ik op het vrij omgaan met vorm, kleur en materiaal . Het vinden van deze vrijheid gaat voor mij boven ‘mooi’ of ‘goed’ schilderen en tekenen. Ik laat je zien hoe je kunt omgaan met belemmerende gedachten als: ‘ik weet niet wat ik moet tekenen’, ‘ik heb iets in mijn hoofd maar dat kan ik niet tekenen’, ‘dat enge grote witte vel papier’ ‘ik kan niet tekenen’.

Beleving en persoonlijke waarneming vind ik interessanter dan ‘de werkelijkheid’. Tijdens de workshops gaat het dan ook vooral om het zoeken naar jouw eigen beleving van het thema.

Je werkt onder andere naar aanleiding van foto’s en geeft daar een eigen draai aan. Ik geef uitdagende opdrachten met een tijdsbeperking waardoor je veel minder gelegenheid hebt om na te denken. Het ‘doen’ staat voorop. Hierdoor word je uitgenodigd om minder met het hoofd te tekenen en meer vanuit hart en ziel. Daarnaast laat ik je ook allerhande technieken en materialen uitproberen en geef ik tips en aanwijzingen.

Verloop van de les.
Ik begin elke les met een korte uitleg over het  zwaartepunt van die les.  Dat kan bijvoorbeeld kleur zijn, of structuur, of acrylverf, licht en donker, compositie, of abstraheren
Daarna  geef ik opdrachten, die in lengte variëren van een paar minuten tot een half uur. Tot slot nemen we de ruimte om elkaars werk te bekijken en te bespreken, zodat je van elkaar kunt leren. Aan het eind van elke les ga je met meerdere tekeningen en/of schilderingen naar huis

Materiaal.
Je werkt op papier. Papier en materiaal is ruim voorhanden in mijn atelier, zoals: inkt, oliekrijt, pastelkrijt, syberisch krijt, houtskool, grafietkrijt en –potloden, acrylverf, penselen.  Het gebruik hiervan is bij de prijs inbegrepen.


Voorwaarden (2019)

Inschrijven
Je schrijft je in voor de hele serie lessen op een vaste avond.
Na inschrijving ontvang je een factuur. Je inschrijving is definitief na de betaling hiervan.

Betaling
Het lesgeld is inclusief koffie en thee en het gebruik van materiaal en papier.
Teruggave van lesgeld is niet mogelijk, ook niet bij gemiste lessen. In overleg kan je je les inhalen, zie ruilen en inhalen.

Losse lessen / proefles
Losse lessen zijn niet mogelijk.
De uitzondering hierop is een proefles à €32,=. Planning daarvan in overleg.

Materiaal
Materiaal en papier is aanwezig en zijn vrij te gebruiken. Gebruik van de materialen is op eigen risico. Het is aan te raden om niet je nieuwste kleren aan te doen of om een schilderschort te dragen. Mieke de Haan is niet aansprakelijk voor beschadiging en/of vlekken aan kleding of eigendommen.

Ruilen en inhalen
Bij tijdig verzoek (liefst 1 week van tevoren) is ruilen van dag mogelijk, indien er plaats is.
Er kunnen maximaal 8 mensen per avond deelnemen.
Gemiste lessen kunnen in overleg worden ingehaald indien er plaats is. Inhaalperiode valt binnen de serie lessen waar je voor betaald hebt.

Onverwachte verhindering van de docent
Als ik onverhoopt geen les kan geven geef ik dat zo snel mogelijk door, liefst via het door jou verstrekte telefoonnummer.
Tevens zorg ik voor vervanging of wordt de les in overleg met de cursisten verplaatst.


Wat deelnemers zeggen over de workshops:

Ik ben met de workshop begonnen om weer eens vaker te gaan tekenen en om lekker los te komen. Dit is zeker gelukt! De verschillende opdrachten prikkelden me om thuis verder te gaan. Mieke zet je aan het werk met haar goed uitgedachte opdrachten, laat je vervolgens heerlijk vrij en weet aan het eind een goed onderbouwd commentaar te geven op al het gemaakte werk. Iedereen gaat blij naar huis. Tekenen is LEUK!
(Desiree)

Ik schilder al heel lang maar zat een beetje vast. Ik voelde steeds meer de druk dat het ‘mooi’ moest worden. Door jouw workshops ben ik dat (bijna) kwijtgeraakt en schilder ik weer met veel plezier.
(Kockie)

Jouw inspirerende workshop is voor mij een " troost"  en ontspanning. Het is steeds weer anders, ik voel me "even opgetild"  en ik word er erg blij van.
(Dorien)

Ik heb erg genoten van je workshop. Een eye-opener om op deze intuïtieve manier om te gaan met kunst en creativiteit. Ik wil je hartelijk danken voor je enthousiasme. Inspirerend vond ik ook de medecursisten. Wat een leuke variaties op eenzelfde thema!
(Anneke)

Dankjewel voor jouw enthousiasme en focus en je toewijding aan de vrijheid van tekenen/schilderen tijdens de workshops!
(Ingrid)

Zojuist de productie van de laatste twee lessen uitgespreid en van een afstandje bekeken. Een feestelijk en dankbaar stemmend moment. Veel dank en waardering voor je intense voorbereiding.
(Wim)

Je hebt me verbaasd en verrast met je opdrachten, alles klopt met je beschrijving in de aanloop naar de cursus, maar doen is wat anders... je horen en zien in je mooie atelier, de muziek, de afgepaste tijden en het werken samen met de andere cursisten, de afsluitende kijkronde...dat het resultaat even niet telde, dat je dat los mag laten, dat je gaat kruipen in materiaal, beweging en iets ondefinieerbaars van jezelf...hoe dat bij iedereen in dezelfde vorm steeds weer op het eind zichtbaar werd....ik vond het zo mooi en zo ontspannend, louterend bij tijd en wijle.... Dank je!
(Heleen)

Met veel plezier heb ik je workshops gevolgd. Ik werd er altijd vrolijk van en de creativiteit ging stromen en het werkte heel ontspannend.
(Machiel)

Ondanks dat ik zelf al jaren teken en schilder, heb ik tijdens de lessen van Mieke toch weer veel nieuws geleerd. Niet zozeer wat betreft nieuwe teken- of schildertechnieken, maar vooral andere manieren van kijken en nieuwe manieren om tot beeld te komen. Loskomen mijn eigen methode dus, en zo nieuwe inspiratie vinden.
(Marleen)

Nog vers in het geheugen na de boeiende lessen die jij hebt gegeven, heeft het mij aanleiding gegeven om op een andere manier naar lijnen, licht en vlakken te kijken in een beeld wat je wilt weergeven. Graag wil ik je een compliment geven over je werkwijze en aanpak. Het was steeds weer verrassend wat er onverwacht op papier kwam. Voor mij een eyeopener. Het werken in een serieuze groep waar geen competitie was heb ik als heel prettig ervaren.
(Rien)

Mieke is enthousiast en hartelijk en weet door allerlei opdrachten je uit je normale manier van tekenen te halen, waardoor er nieuwe of onbekende beelden kunnen ontstaan. En daarin weet zij dan weer veel moois en interessants aan te wijzen. Een fijne manier om uit je hoofd te komen en lekker bezig te zijn.
(Ingrid)


 

Workshops voor bedrijven

Ik gaf workshops als onderdeel van een teambuildingsdag, als onderdeel van een bedrijfsuitje, als onderdeel van een veranderingsproces, om te inspireren, om oude partronen los te laten of om nieuwe wegen te onderzoeken. Ik geef ook workshops op scholen, voor docenten én voor kinderen.

Een bedrijfsworkshop is maatwerk. Ik schrijf een plan op basis van de wensen van de klant. Er is heel veel mogelijk. Ik heb een groot netwerk, en indien gewenst kan ik een samenwerking aangaan met dichters, schrijvers, musici, zangers en zangeressen, coaches  en yogadocenten. Meerder disciplines kunnen zich mengen in één workshop, of onderdelen zijn van een groter geheel.
Neem contact met mij op zodat ik u uitgebreid kan vertellen over de vele mooie mogelijkheden.

Een greep uit recente workshops:

workshops in eigen atelier: schilderen en tekenen van Natuur en Landschap
workshops woord&kunst in samenwerking met dichter Ellen van Hierden.
onderdeel van workshopdag voor managers : tijd voor jezelf : tekenen en muziek.
miniworkshop als onderdeel van de Geluksroute Gouda : tekenen en muziek.
workshop aan kinderen van groep 6 van een basischool : teken je gevoel.
inspiratie workshop voor docenten basisonderwijs : tekenen en muziek.
workshop voor bewoners in opdracht van een architectenbureau in het kader van het inrichten van een nieuwe wijk.
teamuitje consultancybureau : de nieuwe consultant dat ben jij.